bild-ginny

Idag är det dags att ta reda på hur det är att jobba som rekryterare och kanske få ta del av några bra tips kring rekrytering. Hej Ginny, kan vi störa dig en liten stund?

Ja, självklart!

Du jobbar som seniorkonsult på Human Search, hur länge har du gjort det?

Jag började på Human Search för ganska exakt två år sen, efter att ha jobbat många år inom HR, rekrytering och coachning.

Seniorkonsult, vad innebär det egentligen?

Jag jobbar med rekrytering av chefer och seniora specialister inom alla branscher och ansvarar för rekryteringsprojekt från ax till limpa tillsammans med våra kunder. Mitt ansvar är att våra kunder hittar den allra bästa kandidaten att anställa helt enkelt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Mitt jobb är oerhört varierande och det finns egentligen inga vanliga dagar. Jag sitter mycket i möten, både med kunder och kandidater. Det handlar bl a om kravprofilsmöten, avstämningsmöten om intressanta CV:n och potentiella profiler, ett första samtal med en intressant kandidat, djupintervjuer eller referenstagning. Jag lägger också en hel del tid på att stötta de researchers som jag samarbetar med i rekryteringsuppdragen och vi drar tillsammans upp riktlinjerna för hur vi ska kartlägga marknaden och rikta fokus mot rätt målföretag och kandidater. Vi jobbar ju med det vi kallar ”riktigt headhunting” d v s att vi proaktivt, genom den gedigna kunskap vi har om arbetsmarknaden och näringslivet, söker upp personer som sitter på rätt position idag men som inte själva aktivt söker jobb. Det är det som gör att vi kan presentera kandidater man sällan hittar genom mer traditionella sökvägar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är definitivt mötet med människor och den stora variationen i arbetet. Jag tycker om att hjälpa människor och här får jag chansen att både hjälpa våra kunder att hitta rätt kandidat för en viktig befattning men också att hjälpa kandidater vidare i sin karriär, få människor att växa helt enkelt. Jag får också möjlighet att jobba konsultativt både gentemot kund och kandidat och får därmed använda den erfarenhet och kompetens som jag har samlat på mig genom åren. Jag har dessutom väldigt trevliga kollegor och vi sitter tillsammans i härliga lokaler så det är ytterligare en bonus.

Du som är expert på rekrytering, vad vill du ge för tips till ett företag som planerar att dra igång en rekrytering?

Först och främst att vara ute i god tid. Med lite mer tidsmarginal finns det bättre förutsättningar att kunna göra en riktigt bra rekryteringsprocess med hög kvalitet än om man behöver stressa igenom varje moment. Det är också väldigt viktigt att tänka igenom innan vad man verkligen söker men också att våga tänka utanför boxen ibland. Det är lätt att stirra sig blind på hur saker har varit men det är oerhört viktigt att lyfta blicken och se framåt och vad man behöver för kompetens på sikt.

Och vad är ditt bästa tips till kandidater som vill göra ett så bra intryck som möjligt på dig som rekryterare?

Det absolut viktigaste är att vara förberedd och påläst, både om företaget, tjänsten och kanske också den rekryterare du ska träffa. Det skapar trygghet och ger en bra grund för att kunna prestera sitt allra bästa på en intervju. Att vara påläst ger också ett bra intryck på rekryteraren och visar på ett intresse och engagemang. Lika viktigt är också att som kandidat tänka efter vad man själv har för frågor om tjänsten och företaget. Det är ju inte bara rekryteraren eller arbetsgivaren som ska göra sin utvärdering utan även som kandidat behöver man ta ställning till om det här är rätt blivande arbetsplats utifrån frågeställningar som är viktiga för en. Naturligtvis är det också viktigt att tänka på första intrycket i alla kontakter man har med en rekryterare eller potentiell arbetsgivare.

Tack Ginny för pratstunden och för att du delar med dig av din erfarenhet!

Tack själv, trevligt att pratas vid!

 

24.01.2017

Våra tjänster

På Human Search är vi specialister på headhunting och search. På bara 20 arbetsdagar presenterar vi de bäst lämpade kandidaterna oavsett position, inom alla branscher.

Se våra tjänster

För kandidater

Här hittar du alla lediga tjänster som vi hjälper våra kunder med för tillfället

Contact Us

  • Email info@humansearch.se
  • Telefon +46 (0)8-506 526 80
  • Adress Kammakargatan 22
    SE-111 40
    Stockholm
Visa alla kontor