Artikeln publicerades i SvD Näringsliv torsdagen den 16 februari 2017 och anges i sin helhet nedan. Text: Linnea Bolter.

eva

Så blir du en måltavla för headhuntersAllt fler arbetsgivare headhuntar sina nya medarbetare. För att bli rekryterad till drömjobbet är det alltså smart att locka till sig firmorna som handplockar kompetens. Headhuntingexperterna delar med sig av knepen som gör dig hett eftertraktad i talangjakten.  

 Satsa på rätt yrke

I alla branscher där företag skriker efter ny kompetens, dammsuger headhuntingfirmorna marknaden efter rätt talanger. Arbetar du inom tech, finans eller bygg har du sannolikt fått flera samtal från headhunters som fiskar efter ditt intresse att byta jobb. Även inom vård och skola anlitar arbetsgivare allt oftare konsulter för att hitta tänkbara kandidater. Kalmar kommun fick nyligen kritik för att norpa duktiga lärare från grannkommunerna. För ett par månader sedan skapade också en kyrka i Hallstahammar rubriker när man försökte headhunta en präst till församlingen.

Mest vana att bli uppsökta är kanske ändå ingenjörer. På det internationella headhuntingföretaget Human Search som tillsätter specialister och chefer i alla branscher, gäller 40 procent av uppdragen ingenjörsroller. Och de som är intressanta att rekrytera är sällan lättflirtade.

– Vi börjar alltid med att göra en kartläggning för att hitta dem vi letar efter. Därefter ringer vi till samtliga personer. Det kan vara 200 namn på listan – av dem blir i snitt mellan 8 och 10 intresserade av att gå vidare, berättar Eva Jacobson Weinefalk, koncernchef och grundare av Human Search.

Jobba upp synligheten

Många headhunters börjar sin jakt på LinkedIn. En uppdaterad profil hör alltså till formulär 1A för den som vill väcka intresse. Lägg även krut på detaljerna som visar vad du kan, tycker Anders Achilles, grundare av Stockholm Headhunting som specialiserat sig på att hitta tech-talanger.

– Vi söker mycket på ”buzzwords”. Om du är programmerare, skriv in de programmeringsspråk som du helst jobbar med. Då riktar du in dig och visar vad du vill.

Att vara aktiv i relevanta forum drar också till sig uppmärksamhet.

– Är du specialist inom något område brukar det alltid finnas olika grupper att gå med i. Det tar tid att engagera sig, men ju fler sammanhang du syns i desto mer sticker du ut, säger Eva Jacobson Weinefalk.

Presentera dig lockande

Stockholm Headhunting jobbar med företag som Dice, Avanza, H&M, Unibet och Klarna. Även om de letar efter bristkompetenser är de rätt kräsna när de väljer ut kandidater. Har man en arbetsgivare som inte är het inom teknikindustrin, en kommun till exempel, riskerar man att sållas bort eller helt falla under radarn. Därför gäller det att presentera sin nuvarande roll så intresseväckande som möjligt – på LinkedIn och i CV-databaser.

– Jobbar du på en kommun är det inte din arbetsplats eller titel som drar åt sig uppmärksamhet. Däremot arbetar du kanske med jättespännande projekt. Lyft fram dem i så fall – gör presentationen intressant för oss som letar, säger Anders Achilles.

För den som tycker att en meritförteckning känns mossig kan det vara klokt att tänka om. CV är ofta det första som headhunters nagelfar.

– Våra kunder vill alltid ha CV från kandidaterna, men förvånansvärt många välutbildade saknar en välformulerad meritförteckning. Det är viktigt att den är proffsig, säger Eva Jacobson Weinefalk.

Byt jobb – men inte varje år

En hoppig karriär kan få varningsklockorna att börja klämta. Framåtanda är visserligen viktigt för att uppfattas som en attraktiv kandidat, men även lojalitet spelar stor roll för många arbetsgivare.

– Folk byter jobb ofta nu för tiden, så är det. Men det är dyrt att rekrytera, första halvåret räknar man inte heller med att en nyanställd drar in sin lön. Slutar man då redan efter ett år finns det ingen ekonomi i rekryteringen, säger Eva Jacobson Weinefalk.

Samtidigt är det sällan en merit att ha jobbat på samma arbetsplats i över tio år, anser Anders Achilles.

– Risken är att man har blivit för inbakad i sättet företaget jobbar på och har svårt att ställa om. Frågan är också hur driven man är om man har varit på samma ställe i väldigt många år.

Blomma ut som nörd

Högskolestudier är oftast ett grundkrav, men räcker långt ifrån hela vägen för att bli headhuntad till de mest eftersökta techbolagen. Engagemanget för det du vill jobba med ska vara så djupgående att det gränsar till nördigt.

– Personerna vi söker har ofta mängder av projekt på fritiden. Man behöver också kunna visa att man hänger med i det som är intressant just nu, säger Anders Achilles.

Ta kontakt – och var lite slug

Får du inga samtal från headhunters är det inte fel att själv kontakta en firma som arbetar med företag där du gärna vill jobba, anser Eva Jacobson Weinefalk. Rätt person på headhuntingbyrån kan då vara avgörande för vart samtalet leder.

– Många gör misstaget att vända sig till någon av konsulterna. Gå direkt på konsultchefen istället som har en bättre överblick av vilka olika kompetenser man letar efter.

Siktar du mot en tjänst eller ett företag som du egentligen inte skulle bli headhuntad för, är det smart att visa intresse för en position som är lättare att få. När du sedan träffar headhuntingföretaget kan du vara mer frispråkig med drömmarna, tycker Anders Achilles.

– Även om du inte är mitt i prick kan du visa dig vara intressant för en roll. Och lyckas du övertyga oss sköter vi införsäljningen i nästa steg.

 

 

 

 

 

20.02.2017

Våra tjänster

På Human Search är vi specialister på headhunting och search. På bara 20 arbetsdagar presenterar vi de bäst lämpade kandidaterna oavsett position, inom alla branscher.

Se våra tjänster

För kandidater

Här hittar du alla lediga tjänster som vi hjälper våra kunder med för tillfället

Contact Us

  • Email info@humansearch.se
  • Telefon +46 (0)8-506 526 80
  • Adress Kammakargatan 22
    SE-111 40
    Stockholm
Visa alla kontor