bild-johan_1

Det har blivit dags att försöka få en pratstund med Human Search’s konsultchef Johan Kjessler för att höra lite om hur hans vardag ser ut. Hej Johan, har du tid en liten stund?

Absolut, jag har en stund över innan nästa intervju.

Du jobbar som konsultchef på Human Search, hur länge har du gjort det?

Jag började på Human Search i september 2012, då som seniorkonsult med fokus på tyngre chefs- och specialistrekryteringar. Hösten 2014 fick jag frågan om jag ville bli chef över vår leveransverksamhet och det kändes som ett spännande nästa steg som jag gärna tackade ja till.

Konsultchef? Vad innebär det egentligen?

Jag har personalansvar för våra seniorkonsulter och researchers. Det innebär att jag bl a stöttar dem i det dagliga arbetet, vi hittar tillsammans vägar framåt i rekryteringsuppdragen för hitta så bra kandidater som möjligt till våra kunder, och självklart har jag också ett stort ansvar att se till att jag har nöjda medarbetare som trivs och har roligt på jobbet. Jag har även det yttersta ansvararet för leveransen i alla våra rekryteringsuppdrag när det kommer till kvalitet och leveranssäkerhet. Det innebär att jag också lägger en hel del tid på att utveckla arbetssätt och processer när det kommer till hur vi jobbar med våra rekryteringar för att vi hela tiden ska bli ännu bättre och ännu mer träffsäkra i att hitta rätt kandidater till våra kunder. Utöver detta jobbar jag även själv operativt med rekryteringsuppdrag och det är en del av jobbet som jag också uppskattar väldigt mycket.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få jobba med människor, både internt och externt! Det är otroligt roligt att få chans att lära känna våra kunder och deras verksamheter, att få vara rådgivande i kompetensförsörjningsfrågor och hjälpa dem att hitta rätt kandidater till viktiga positioner. Det är naturligtvis också väldigt spännande att få vara med och utveckla Human Search som bolag tillsammans med mina övriga kollegor. Ambitionen är ju att gå från att vara ”bara en leverantör” till att istället bli en strategisk partner i kompetensförsörjningsfrågor. Vi märker faktiskt mer och mer att våra kunder börjar vända sig till oss för att diskutera rekrytering på en mer strategisk, övergripande nivå, inte bara nyttja oss för det operativa arbetet i uppdragen. Vi diskuterar frågor som bl a varumärkesbyggande från ett rekryteringsperspektiv, hur man sätter ihop attraktiva anställningserbjudanden som attraherar rätt kandidater, hur man skapar intresse för den roll man ska rekrytera till och många andra frågor som är relevanta idag när konkurrensen om kandidaterna är stor. Det här är jätteroligt och visar att vi besitter en gedigen kunskap inom området rekrytering, inte bara operativt, vilket skapar mervärde för våra kunder och lägger grunden för ett långsiktigt partnerskap.

Vad ser du för utmaningar i ditt arbete?

En sak som påverkar hela vår bransch just nu är ju kompetensbristen inom många yrkesområden. Det är en huggsexa om vissa kompetenser och det kommer bara att bli värre. Det skulle jag säga är den tuffaste utmaningen just nu. Vi jobbar ständigt med att försöka hitta nya vägar i detta för att kunna stötta våra kunder på ett bra sätt även i den rådande konjunkturen. Allt handlar ju om ett bra teamarbete mellan oss, kunden och kandidaten för att ett rekryteringsuppdrag ska bli riktigt lyckosamt.

Du som har jobbat länge med rekrytering, jag vet ju att du jobbat många år med rekrytering även innan din tid på Human Search, vad är ditt främsta tips för att en rekrytering ska bli lyckad?

Att veta vad man söker och att börja i tid!

Många som drar igång en rekrytering har inte riktigt tänkt igenom vad det är för profil man verkligen behöver när det kommer till erfarenhet, kompetens, utbildning och personlighet. Ett vanligt fel är att man, särskilt vid en ersättningsrekrytering, inte ifrågasätter profilen utan automatiskt söker samma profil som tidigare. Men verksamhetens behov kan ju se helt annorlunda ut idag! Viktigt också att säkerställa att man pratar samma språk: en egenskap, analytisk tex, kan ju betyda olika saker för olika personer som är involverade i rekryteringen.

Ett annat klassiskt fel är att man väntar för länge innan man drar igång rekryteringen. Försök att planera kompetensförsörjningen och att vara ute i god tid i den mån det går. Det ger möjlighet till att göra ett grundligare förarbete internt och därmed också en lägga en bättre grund att stå på under själva rekryteringen.

Tack Johan för kloka ord och för att vi fick störa dig i ditt arbete!

Tack själv, det var trevligt att pratas vid!

 

12.01.2017

Våra tjänster

På Human Search är vi specialister på headhunting och search. På bara 20 arbetsdagar presenterar vi de bäst lämpade kandidaterna oavsett position, inom alla branscher.

Se våra tjänster

För kandidater

Här hittar du alla lediga tjänster som vi hjälper våra kunder med för tillfället

Contact Us

  • Email info@humansearch.se
  • Telefon +46 (0)8-506 526 80
  • Adress Kammakargatan 22
    SE-111 40
    Stockholm
Visa alla kontor